Witam! Eksperymentował ktoś może z zależnością karmeli na bazie cukru i KNo3 z uwzględnieniem koloru?
Widziałem już kilka karmelków ale zazwyczaj są białe a mój zawsze wychodzi brązowy....
Nawet lukier na pączkach jest biały.....
Zastanawiam się czy kolor jest związany z jakąś przemianą która decyduje o tym jakiego będzie miał "kopa"?
Kolor karmelka a jego moc?
-
- Nowy
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 23 lut 2011, 12:56
Re: Kolor karmelka a jego moc?
Tak, jak za długo podgrzewasz to cukier się zamienia pod wpływem temperatury w węgiel, więc karmelek ciemnieje.zaopatrz się w kuchenkę elektryczną z termostatem lub w żelazko (to nie żart) i na tym karmelizuj. na moje doświadczenia optymalna temperatura to ok.200st. C. Pozdrawiam
ps. gdy karmelizujesz to kapnij kilka kropel parafiny ciekłej na patelnie i wtedy karmelek czy nie przywrze do patelni.
ps. gdy karmelizujesz to kapnij kilka kropel parafiny ciekłej na patelnie i wtedy karmelek czy nie przywrze do patelni.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Kolor karmelka a jego moc?
Ciemniejszy - gorszy.
I tyle w tym temacie.
I tyle w tym temacie.