Kolor karmelka a jego moc?

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 829
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok

Kolor karmelka a jego moc?

Post autor: Tofifi »

Witam! Eksperymentował ktoś może z zależnością karmeli na bazie cukru i KNo3 z uwzględnieniem koloru?
Widziałem już kilka karmelków ale zazwyczaj są białe a mój zawsze wychodzi brązowy....
Nawet lukier na pączkach jest biały.....

Zastanawiam się czy kolor jest związany z jakąś przemianą która decyduje o tym jakiego będzie miał "kopa"?
scooterfunpl
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: środa, 23 lut 2011, 12:56

Re: Kolor karmelka a jego moc?

Post autor: scooterfunpl »

Tak, jak za długo podgrzewasz to cukier się zamienia pod wpływem temperatury w węgiel, więc karmelek ciemnieje.zaopatrz się w kuchenkę elektryczną z termostatem lub w żelazko (to nie żart) i na tym karmelizuj. na moje doświadczenia optymalna temperatura to ok.200st. C. Pozdrawiam
ps. gdy karmelizujesz to kapnij kilka kropel parafiny ciekłej na patelnie i wtedy karmelek czy nie przywrze do patelni. :smile:
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2379
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Kolor karmelka a jego moc?

Post autor: jaskiniowiec »

Ciemniejszy - gorszy.
I tyle w tym temacie.
Zablokowany