Wkładki grafitowe-wymiary

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
POczatkujacy
***
Posty: 91
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31

Wkładki grafitowe-wymiary

Post autor: POczatkujacy » niedziela, 26 gru 2010, 13:56

Witam!

Chciałbym przerobić dysze z brązu(wiem brąz na dysze nie bardzo) żeby miała wkąłdkę grafitową.I moje pytanie jakiej szerokości i długości powinna być tak wkładka, czy powinna mieć stożek wlotowy i wylotowy.

Na razie dysza wygląda tak;



http://img254.imageshack.us/i/beztytuuam.jpg/



Uploaded with http://imageshack.us

Awatar użytkownika
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 98
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Libiąż

Post autor: Luk » niedziela, 26 gru 2010, 14:16

Witam.



Daj średnicę ok. 25mm. Zostaną Ci w tedy ścianki z brązu po 3 mm które możesz pokryć warstwą silikonu wysokotemperaturowego ( ja tak robie z dyszami alu) i powinno być ok :wink: .



Dobrze by było żeby była przynajmniej do stożka wlotowego i "kanaliku" jak to nazwałeś. Jesli jednak masz większy kawałek grafitu możesz wykonać także stożek wylotowy a na końcu zostawić z 2mm brązu żeby podtrzymać całość, zaoszczędzisz tym samym sporo na masie :wink: .



Pozdr.Luk

Awatar użytkownika
Grafit_alpha3
Teoretyk
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Serock
Kontakt:

Post autor: Grafit_alpha3 » niedziela, 26 gru 2010, 14:33

Brązu ?! Chyba mosiądzu.

Mógłbyś jeszcze sprecyzować jak chcesz to wykonać, do czego mocować i jak?

Awatar użytkownika
POczatkujacy
***
Posty: 91
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31

Post autor: POczatkujacy » niedziela, 26 gru 2010, 14:36

Właśnie brązu, powiedziałem tokarzowi że ma ze stali wytoczyć a tu patrze przychodze i brąz, ale też mam takie dysze ze stali KO. NA rysunku nie narysowałem jeszcze rowków pod oringi. Tą dyszę wykorzustuje do metalowego silnika, jest mocowana na pierścieniu Segera. W silniku wszystko gra tylko trochę z tym brązem spora erozja około 1,5mm.

Awatar użytkownika
Grafit_alpha3
Teoretyk
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Serock
Kontakt:

Post autor: Grafit_alpha3 » niedziela, 26 gru 2010, 15:44

Obrazek

Ja projektowałem dawniej coś w tym kształcie pod zupełnie inne materiały. Na górze widzisz kołnierz na którym miałby się opierać pierścień. Niżej powłoka sferyczna. Powłoki sferyczne najlepiej przenoszą ciśnienie. Z tego co wiem nie jest potrzebny stożek wlotowy na całej średnicy silnika. Na tym rysunku jest to źle pokazane, ale stożek znajduje się na wkładce grafitowej. Także podparcie wkładki powinno być tak zrobione żeby początek stożka wylotowego był z grafitu.

Nie widać też rowka pod pierścienie uszczelniające. Rysunek nie jest idealny ale ważna jest idea. Jak na brąz czy aluminium to może być zbyt agresywny design. Raczej stal nierdzewna austenityczna (najprościej mówiąc nieprzyciągająca przez magnes) np. 18-8.

Awatar użytkownika
PINOT
PROFI
Posty: 352
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: PINOT » niedziela, 26 gru 2010, 22:22

Design nieco przesadnie wymyślny i niepraktyczny jeśli miałby być wykonany metodą obrabiarkową. Myślę, że tokarz nie będzie szczęśliwy, kiedy dostanie zlecenie na półsferki. Chyba, że ma do dyspozycji dobrze zaprogramowaną obrabiarkę cnc. Sądzę jednak, że od razu zaproponuje przejście na stożek. Zdolność przenoszenia obciążeń związanych z ciśnieniem w dyszach o podanych wymiarach raczej nie będzie w istotny sposób determinować kształtu części wlotowej dyszy. Jakie są grubości scianek w przekrojach w tym projekcie?

Awatar użytkownika
Grafit_alpha3
Teoretyk
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Serock
Kontakt:

Post autor: Grafit_alpha3 » niedziela, 26 gru 2010, 23:44

Pinot w pełni się z tobą zgadzam. To wymyślny design. Grubość ścianki powinna być tylko taka żeby przenieść ciśnienie w temperaturze pracy plus wsp. bezpieczeństwa. Więc zasadniczo mniej niż grubość ścianki silnika dla tego samego materiału.

Ja chciałem to robić z warstwy ceramiki od zewnątrz wzmocnionej kompozytem z włóknem węglowym, czyli ekstremalna kombinacja.



Zdaję sobie sprawę, że większość z tych projektów jest przesadnie wymyślna. Wyniki zostały wygenerowane w odpowiedzi na pytanie "Jaki sposób jest najlepszy?", a nie "Jaki sposób jest najlepszy, ale realny?" Powoli zaczynam już sobie zdawać sprawę, że to drugie pytanie byłoby lepsze (a na pewno tańsze).



Tak więc pozdrawiam i proszę się nie sugerować za bardzo :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości